Om maar meteen met de deur in huis te vallen, we zijn geen fans van hardshells. Tientallen jaren geleden, toen we niet beter wisten, was het eerste wat we deden toen we wat geld verdiend hadden, een Gore-Tex jas kopen. Kon je lekker mee in de regen gaan wandelen!

Om dan altijd nat van het zweet op een berg of heuveltop te staan. Maar we stelden dit niet echt in vraag, het was gewoon zweet. Tot je geleidelijk aan ontdekt dat softshells en andere ademende materialen ervoor zorgen dat je niet badend in je eigen zweet staat, en redelijk tegen een bui kunnen, en daarna snel drogen. Ondertussen werden de Gore-Tex jassen lichter en dunner, en werden ze al eens verlijmd. We beseften dat in bepaalde omstandigheden een regenjas gewoon een noodzakelijk kwaad was, en je het gewoon niet kon permitteren om zonder op pad te gaan in bepaalde omstandigheden (denk bergen in de zomer of gewoonweg trektocht in de tussenseizoenen bij ons). Dus het lichte exemplaar vond een plek in onze rugzak, en heeft het daar zo’n 10 jaar overleefd, enkel aangetrokken wanneer het strikt noodzakelijk was.

Om maar te zeggen… we zijn geen fans van harde shells :-). Maar we beseffen dat het noodzakelijk is, zeker in combinatie met bergen, trektochten en alpinisme.

De ideale hardshell is dan nog steeds voor ons de shell die licht is, weinig volume inneemt in de rugzak, bescherming biedt, en belangrijker zo goed als mogelijk ademend is. Verder is een uitstekende pasvorm die voor volledige bewegingsvrijheid zorgt natuurlijk ook een vereiste.

Enter the Beta LT Jacket. Een hardshell uit de LT oftewel Lightweight stal van Arc’teryx. Met het nieuwste Gore-Tex Pro, wat gemaakt is voor zogenaamde work / rest cycles, hoge inspanning gevolgd door rustperiodes. Gore-Tex Pro moet extra ademend zijn, en tegelijk ook extra stevig zijn. Een jas voor harde alpine omstandigheden zeg maar.

Maar eerst een woordje over deze Gore-Tex Pro. Niet te verwarren met de verwarrende (sic) naamgeving van de oude Gore-Tex Pro Shell. Gore-Tex Pro Shell en Gore-Tex Pro zijn niet hetzelfde.

De oude Pro Shell is eigenlijk XCR met een geweven microgrid backer en dus een membraan van PTFE + PU.

Het nieuwe Pro daarentegen heeft een compleet nieuw 100 % PTFE membraan, dus zonder PU, dat ook nog eens luchtdoorlatend (!) is. Dat PTFE membraan bestaat onder de microscoop uit verschillende, asymmetrische PTFE lagen die samen één membraan vormen. Binnenin is het afgewerkt met een ripstop geweven microgrid backer. De aanwezigheid van dat ripstop-patroon helpt je beide versies te onderscheiden. Nu om Gore-Tex Pro, of om het even welk membraan, optimaal te laten werken, is de face fabric (buitenstof) keuze ook belangrijk, anders kan je veel effect van het membraan teniet doen. Arc’teryx is zich naar goede gewoonte hiervan zeer bewust en kiest voor N40p-X als face fabric bij de Beta LT, wat een uitstekende keuze is.

Het feit dat deze nieuwe PTFE constructie luchtdoorlatend is (wat beter is dan “gewoon” ademend) maakt net dat de jas inderdaad aangenamer is om te dragen, omdat er een beter klimaat wordt gecreëerd binnenin de jas. En daardoor zweet je minder, en hoeft de jas minder zweet af te voeren, terwijl de pure PTFE constructie net zweet beter en sneller kan afvoeren dan een klassieke Gore-Tex met PTFE + PU. M.a.w. de jas zorgt ergens voor minder zweet en kan het zweet extra snel afvoeren. Dubbel win dus.

Vandaar dat dit LT model geen ventilatie-openingen onder de armen heeft. De afwezigheid daarvan bespaart weer gewicht en bulk. Wil je ze toch dan kan je altijd voor Beta AR (voor All-Round) gaan.

Genoeg theorie! De jas werd de voorbije maanden uitgebreid getest door verschillende outdoor freaks – komiek hoe niemand het erg vindt om iets van Arc’teryx te testen – in het bijzonder drie weken lang in de Highlands en een week in de Alpen in uitzonderlijk late winterse omstandigheden.

Kasper nam de Beta LT mee naar de Highlands: “De pasvorm is echt superieur vergeleken mijn Berghaus Gore-Tex jas. Deze vond ik altijd al comfortabel om te dragen maar het kan dus nog altijd beter. De bewegingsruimte is enorm goed, de jas voelt aan als een tweede huid. Je merkt amper dat je hem aanhebt. De zakken zijn ook perfect geplaatst zodat ze toch nog functioneel zijn wanneer je een klimgordel of heupgordel van een rugzak draagt. De ritsen zijn ook makkelijk bedienbaar met één hand. Wat ook niet altijd voorkomt bij elke jas. Aan de binnenzijde is er ook nog een fluweel zacht borstzakje voorzien met een opening voor de kabel van de koptelefoon.”

“De jas is ook perfect in te stellen aan de heup via een elastiek. De kap is ook goed aanpasbaar. Wat ik vooral tof vind aan de kap is dat je er een helm onder kunt dragen indien nodig. Maar je kan ze ook zo aanspannen dat ze zich mooi vormt rond het gezicht. En dat ze goed passend rond het hoofd zit. Hier had ik in het begin wat schrik voor omdat de kap zo gigantisch lijkt. De kap komt ook hoog genoeg voor de mond, zodat je bij een zware storm zo goed mogelijk beschermt bent tegen wind en regen.”

“Qua ademend vermogen vond ik hem precies ook wel beter dan mijn eigen gewone Gore-Tex jas. In mijn eigen jas begin ik sneller te zweten dan in deze jas. Na 4-tal uur de jas continue gedragen te hebben, had ik toch nog steeds geen klammig gevoel. Sommige gaan het materiaal Gore-Tex Pro wat aan de krakende kant vinden. Maar hier had ik persoonlijk totaal geen last van. Eens je hem draagt heb je hier geen last van. Wat ook op valt is dat de jas enorm licht is en een klein pakvolume heeft.”

In de Alpen werd vooral de Arc’teryx Atom LT puffy gedragen, met – noblesse oblige – de Beta LT hardshell in de rugzak. Op een gegeven moment werd het echter zo koud, en waaide het zo hard dat de hardshell gewoon aanmoest. Het sneeuwde en de zon scheen tegelijk. Maar het was vooral koud en de puffy alleen had het moeilijk. De Arc’teryx Beta LT paste perfect boven de Atom LT puffy, en bood vreemd genoeg extra warmte (een hardshell heeft geen isolatie en biedt dus in theorie geen isolerend vermogen, het blokkeert eerder de elementen). Tot zover de de theorie want in de praktijk was de warmtewinst gevoelig! Vrijwel meteen kon de puffy zijn werk beter doen en voelde je beduidend minder warmteverlies.

De jas is extreem dun, doet zelf een beetje papierachtig aan, en maakt zelf een beetje een kreukeld geluid als je die uitpakt, maar is wel degelijk heel soepel. De naden zijn bijzonder nauwkeurig afgewerkt, de tape die ze gebruiken bij Arc’teryx (jaja naden worden verlijmd in de higher end jackets) is stukken verfijnder dan wat andere merken doen (ere wie ere toekomt) en zo wordt het ademend vermogen verhoogd (waar er tape zit ademt het niet) en het gewicht en volume verlaagd. Bovendien is iedere naad ook functioneel, dus geen nodeloze versieringen bij Arc’teryx. Strak en functioneel.

De jas presteerde. De hele dag actief door diepe sneeuw, in slecht weer, met hoge vochtigheid (sneeuw & mist). Geen zweet aan de binnenkant… nuja het was dan ook zeer koud en niettegenstaande de activiteit intensief en lang was, probeerden we het tempo toch te doseren en continue te houden, iets wat je wel vaker tegenkomt bij klassiek alpinisme (zelfde consistente tempo aanhouden, traag maar zeker zeg maar). Hoe dan ook, de jas heeft zijn limieten niet bereikt en sloeg er wonderwel in om het zweet effectief naar buiten te werken. Warmtewinst, beschutting, en goeie zweetafvoer. Licht en compact. En het feit dat de jas er ook nog eens gewoonweg mooi uitziet (in het knappe chipotle rood) is natuurlijk mooi meegenomen. Met zijn 450 EUR valt hij nog mooi in de middenmoot qua prijzen – en dat voor een Arc’teryx! Of zoals Kasper het passend samenvatte: “Duurder segment = degelijk, comfortabel segment”.

De jas van de contradicties. Dunne maar stevige jas die geschikt is voor alpinisme en trektochten uit het robuuste én luchtdoorlatende 3-laagse Gore-Tex Pro. Gewoon goed, niets te weinig, niets te veel. Een volledig jas van 355 g, strak en kritisch ontworpen, net zoals we het graag hebben. Gaat vanaf nu mee in de rugzak.

http://www.arcteryx.com/Product.aspx?language=EN&gender=Mens&model=Beta-LT-Jacket