Deze zomer kwamen we Lundhags voor de eerste keer tegen. Een heel mooi merk. En dat bedoelen we in de breedste zin van het woord. Prachtige no-nonsense producten. Waanzinnig goeie functionaliteit. Passie voor de outdoors. Ecologisch en duurzaam. En dat alles met een team van maar zo’n twintig man.

Lundhags begon in 1932 in Jämtland, Zweden in een schuurtje als outdoor schoenmaker. De jonge Lundhags bleek een beetje een wonderkind en maakte de allereerste functionele schoenen voor de stoere outdoormannen. Nuja hij kreeg de stiel dan ook met de paplepel binnen gezien ze daar al generaties schoenmaker waren binnen de familie. Geleidelijk aan kwamen daar ook andere producten bij, en zo werd Lundhags ook synoniem voor hele goeie broeken. Wij konden hun meest iconische broek van dichtbij bekijken, de Lundhags Authentic Pant.

Wat Lundhags typeert is het gebruik van hybride materialen. Met andere woorden, in plaats van een broek uit één en dezelfde stof te maken, maken ze die met het beste materiaal op de juiste plek. Zo bestaan bijvoorbeeld je enkels uit totaal verschillend materiaal, dan je knieën of je dijen. Je broek bestaat eigenlijk uit veel verschillende geoptimaliseerde stukjes.

De Authentic Pant behoort zonder meer tot de beste broeken die we ooit gezien hebben. We kunnen het niet duidelijker zeggen. De detail die in deze broeken kruipt hebben we zelden eerder gezien. Alles klopt gewoon, en zit heel slim in elkaar. Wij waren – en zijn – onder de indruk. Lundhags is een merk dat het door én door verdiend bekender te worden in de Benelux. Onze vrienden bij Kariboe waren al even onder de indruk en verdelen deze broek ondertussen.

De broek is ideaal voor onze contreien, en is bijzonder geschikt voor ruwe bossen en steile heuvels in vochtige omstandigheden. Het hoofdmateriaal is de Lundhags variant van polycotton, LPC Eco genaamd (voor Lundhags Poly Cotton) en bestaat uit 65% polyester en 35% organisch katoen, waarvan de DWR fluorkoolstof (FC) vrij is. Er zitten perfect geplaatste stretchpanelen van het bekende Zwitserse Schoeller Dynamic op de kont, knieën en in het kruis. Vooral dit laatste inzetstuk zorgt voor een zeer aangename bewegingsvrijheid, en maakt een enorm verschil, ga maar een hurken, dan weet je wat we bedoelen. En de onderkant van de broek bestaat uit het sterke Cordura. Drie soorten materiaal, één broek. Hybride dus.

Op de zijkanten, tussen de knieën en de kont, is er een discrete ventilatierits, met gaas zodat de inkijk beperkt wordt. De ritsen zelf zijn niet voelbaar terwijl je stapt en storen totaal niet – wat niet altijd het geval is met ventilatieritsen. Lundhags past wel op, want het aantal zakken is bewust heel laag en eenvoudig gehouden: aan iedere kant een eenvoudige steekzak. Twee beenzakken, met velcro, waarvan de rechterzak nog een mini GSM achtig zakje heeft vanbinnen. En géén kontzakken. Daar steekt de stretch en daar nog eens zakken op plaatsen zou het comfort alleen maar verlagen. Een prima zaak. Géén enkel van deze zakken heeft bijvoorbeeld ritsen, voor dezelfde reden als hierboven, je wilt niet dat de bewegingsvrijheid in het gedrang komt. Maar eerlijk: we missen misschien wel een klein ritsbaar zakje waar we gewoonweg de autosleutels in kwijt kunnen. Nuja… als we mogen kiezen tussen het comfort zoals die nu is, of een extra zakje, dan kiezen we toch voor het comfort hoor.

Onderaan de broek kom je nog haakjes tegen, om aan je schoenen vast te maken. Die zijn netjes in een dubbele boord weggewerkt, zodat ze onzichtbaar – en onvoelbaar – zijn als je ze niet gebruikt. Aan de buitenkant is een robuust knelsysteem – “Boot-Loc” genaamd – voorzien dat toestaat de broek aan te spannen rond de enkels.

De pasvorm is neutraal, en komt niet extreem hoog, zoals we dat soms wel eens gewend zijn bij polycotton broeken. Omdat de taille nogal recht is kan je wel best geen bierbuik hebben met dit model broek. En maat kleiner gaan dan normaal hoeft zeker niet. Naast het normale model is er ook nog een Long en Short, en zijn er vrouwenmodellen, ook met de extra modellen in Long en Short. Qua kleuren vind je zeker je gading, met bushcraft groen en bruin, maar ook alpiene rood en blauw, of zoals die van ons: gewoon zwart, met als extra voordeel (of nadeel, het is maar hoe je het bekijkt) dat de stretch inzetstukken helemaal niet opvallen.

We zijn zeer onder de indruk van dit model, en de Lundhags filosofie in het algemeen. Dit is zonder meer één van de beste broeken die we ooit gezien hebben om in beboste bergstreken te gaan trekken: sterk, stoer, kan tegen doorns met werkelijk een perfecte bewegingsvrijheid, ook bij steile beklimmingen. Deze broek combineert letterlijk het beste van deze wereld.

www.lundhags.se