Quinten is een enthousiaste wandelaar en een beetje een gearfreak die dit academiejaar de kans heeft gekregen om een heel jaar op Erasmus te gaan naar IJsland. Een wandelparadijs voor iedereen die van ruig weer en adembenemende natuur houdt. Quinten is actief bij de lokale hikingclub voor Erasmus studenten en benut ieder vrij moment om het eiland te verkennen en zijn uitrusting te testen. Zijn reviews lees je hier.

De Barents Pro van Fjällräven. Niet meteen het nieuwste of meest spectaculaire model in de catalogus, maar ondertussen wel een icoon. De Barents pro is een op het eerste zicht heel eenvoudige outdoorbroek die er goed uitziet en vooral stevigheid op de eerste plaats zet. Een broek in G-1000, de stof die Fjallraven al 50 jaar gebruikt en nog steeds de hoogste toppen scheert. Het polycotton is niet alleen enorm comfortabel en sneldrogend, maar je kan het ook waxen zodat de winddichtheid en waterafstotende capaciteit aanzienlijk verhogen. Bovendien is G-1000 een erg sterke stof, die veel misbruik de baas kan. De Barents wordt door Fjällräven al gemaakt sinds de jaren ’90. Van in het begin bleek de broek een schot in de roos, en het verdere verloop van deze review zal doen blijken dat de recente update (Barents Pro) een waardevolle verbetering is van het originele model.

De grootste aanpassing die Fjällräven gemaakt heeft in de Pro versie, is de pasvorm. De taille is een heel stuk lager dan de navelhoogte van meer traditionele modellen, en de knieën en zitvlak zijn voorgevormd. Dit zorgt voor een aantal extra naden, wat het waxen ietwat moeilijker maakt, maar dit vergeet je al snel wanneer je de broek aantrekt. De pasvorm is namelijk onvergelijkbaar. Ik ben behoorlijk groot en meestal zijn outdoorbroeken enkele centimeters te kort, maar dankzij de ruwe lengte van de broekspijpen (je kan ze zelf op lengte afknippen) waren er in dit geval zelfs enkele centimeters over. De broek past losjes over de benen zonder er ‘baggy’ uit te zien of – nog belangrijker – aan te voelen. Er zijn geen naden die oncomfortabel schuren of in de weg zitten.

Daarnaast voorzag het merk extra verstevigingen op het zitvlak en de knieën. Dit in de vorm van een dubbele laag G-1000. De broek kan hierdoor beduidend meer misbruik aan, bijvoorbeeld klauteren tussen rotsblokken waarbij je een stukje op het achterwerk schuift of op de knieën voortschuifelt. Een beetje vreemd is wel dat Fjällräven geen extra versteviging op de binnenkant van het been heeft voorzien, aangezien dit stuk van een broek het toch ook altijd zwaar te verduren krijgt. In de dubbele laag stof aan de knieën is een uitsparing voor kniebeschermers. Ik heb er nooit het nut van ingezien totdat ik in IJsland een gletsjertocht maakte en een oud matje verknipte om het concept toch eens uit te proberen. Ik vond het meer dan geweldig. De kniebeschermers boden niet alleen extra isolatie, maar zorgden er ook voor dat ik probleemloos even kon gaan neerzitten zonder ook maar de kleinste hoeveelheid koude te voelen. Wat het hele verhaal interessant maakt is dat de uitsparing voor kniebeschermers geen enkele impact heeft op het gewicht van de broek. De dubbele laag stof op de knieën was er sowieso, dus hoefde men enkel een stukje naad open te laten. Ingenieus!

Verder heeft de broek een hele resem zakken aan boord. Je hebt twee steekzakken voor je handen, een kaartzak die ietwat poft en nog 3 zakken voor allerlei doeleinden. Er is zelfs een zak voor een bijl voorzien, die zowel langs boven en langs onder geopend kan worden. Veel (technische) outdoorbroeken hebben enkel nauwe zakken die tegen het been ‘kleven’ en dat is gewoonlijk niet erg comfortabel wanneer je daar een kaart, zakmes en een telefoon in wil proppen. Een simpele maar goede zet dus bij Fjällräven om een pofzak te maken! In de kaartzak is ook een klein mesh zakje waar perfect een telefoon of een zakmes in past.

Ik had de broek initieel gekocht voor korte wandelingen in de bossen, maar ik heb ze de laatste maanden gedurende mijn Erasmus in IJsland ook meer en meer gedragen voor lange wandelingen in winters weer. De Barents Pro heeft intussen al heel wat misbruik overleefd en ze ziet er nog steeds als nieuw uit en ze blijft formidabel presteren. Tijdens een sneeuwstorm was bijvoorbeeld het niet nodig om een regenbroek aan te trekken. Op diezelfde tocht moest de groep naar beneden glijden van een ijsveld en verschillende regenbroeken zijn daarbij gesneuveld. Bij de Barents Pro was er geen vuiltje aan de lucht. Ze beschermt me perfect tegen de IJslandse wind die hier bijna permanent waait en wanneer ze gewaxt is kan je je ook geen comfortabelere stof voorstellen om je tegen sneeuw te beschermen. Het is erg geruststellend om een broek aan te hebben waarvan je niet moet vrezen dat ze kan scheuren bij een beetje misbruik. Sommige meer technische broeken voelen heel wat minder betrouwbaar aan. De Barents Pro is volgens mij geschikt voor alle weersomstandigheden (behalve regen misschien) waar je een lange broek boven een korte verkiest. De stof is sterk, winddicht en comfortabel. Ze is volledig sneeuw-proof en wanneer ze nat wordt is ze binnen het half uur zo goed als droog.

In het begin had ik een beetje schrik dat een broek zonder stretch niet zo comfortabel zou uitdraaien bij lange wandelingen of technische passages, maar tot nu toe heb ik geen enkele hinder ondervonden. Deze eenvoudige broek stelt absoluut niet teleur! De enige mogelijke verbetering zou zijn om ook aan de binnenkant van het been een extra laag G-1000 aan te brengen.